Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Goed medicijngebruik

Als je medicijnen op een goede manier gebruikt, kunnen ze het leven een stuk aangenamer maken. Maar medicijnen kunnen ook nadelen hebben. Hoe meer medicijnen je gebruikt, hoe groter de kans is op nadelen. En hoe moeilijker het is om de medicijnen op een juiste manier te gebruiken.

Soorten medicijnen

Medicijnen zijn alle middelen waarvan men zegt dat ze een medische werking hebben. Homeopathische middelen, kruidengeneesmiddelen en vitamines zijn dus ook medicijnen. Voor sommige medicijnen is een recept van de arts nodig. Andere medicijnen zijn ook zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. Dit zijn zelfzorgmiddelen. Paracetamol en ibuprofen zijn daar voorbeelden van.

Tips

Als mantelzorger kun je veel doen om ervoor te zorgen dat degene voor wie je zorgt, goed zijn of haar medicijnen gebruikt. Een paar algemene tips:

  • Volg altijd het voorschrift op het etiket en lees altijd de bijsluiter. Hierin staat hoe je het medicijn moet innemen en van welke bijwerkingen je mogelijk last kunt krijgen.

  • Stop nooit zelf met jemedicijnen. Ook niet als je veel last hebt van bijwerkingen. Overleg altijd met je arts of apotheker of je kunt stoppen.

  • Gebruik nooit medicijnen van een ander. Medicijnen werken anders bij mannen dan bij vrouwen. En bij ouderen anders dan bij jongeren.

  • Breek het medicijn alleen kapot als de arts of apotheker dit voorschrijft.

  • Let goed op of het medicijn op een lege maag mag worden ingenomen of juist niet.

  • Grapefruit(sap) heeft een nadelige invloed op de werking van bepaalde medicijnen. Dat geldt ook voor geneeskrachtige kruiden, zoals sint janskruid en bepaalde theesoorten (kamille, sterrenmunt).

  • Bewaar medicijnen op een droge donkere plek. Zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen. Sommige medicijnen moeten in de koelkast bewaard worden. Doe dat ook altijd.

  • Neem bij vragen altijd contact op met de arts of apotheker. Neem ook altijd contact op als je denkt dat er bijwerkingen zijn. Lees meer over bijwerkingen.

Voor als je meer wilt weten:

Er bestaan diverse websites en folders met meer informatie over het goed gebruiken van medicijnen. Lees ook de pagina 'Therapietrouw'.

Laatste update op 07-06-2013