Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Infectieziektes en antibiotica

Veel ziekten in Nederland zijn infectieziekten. Bijvoorbeeld longontsteking, blaasontsteking, oorontsteking en keelpijn. Bacteriën, virussen en schimmels zorgen daarvoor. Vaak maakt je lichaam je vanzelf beter. Maar soms zijn antibiotica nodig. Antibiotica werken alleen als de infectie is veroorzaakt door een bacterie. Dus niet bij virussen.

Symptomen bij infectieziekten

Een infectie is gemakkelijk te herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid.

Naar de huisarts

Zorg ervoor dat degene met de infectie voldoende drinkt. Vaak is het niet nodig in bed te blijven, maar je moet wel rustig aan doen. Als hij of zij zich heel erg ziek voelt, of als de koorts langer aanhoudt dan vijf dagen, neem dan contact op met de huisarts.

Handig om te weten

  • Antibiotica bestrijden de bacteriën die de ziekte veroorzaken. Maar deze bacteriën kunnen steeds beter tegen de antibiotica. Ze worden resistent. Dat betekent dat de medicijnen minder goed, of helemaal niet meer werken. Gebruik daarom antibiotica alleen als het echt nodig is. En gebruik ze precies zoals de arts of apotheker je vertelt.

  • Goed gebruiken van antibiotica betekent dat je de juiste hoeveelheid op het juiste tijdstip inneemt. Ook moet je altijd de kuur helemaal afmaken! Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die je zonder recept kunt kopen. Ga eerst naar een arts in het land waar je bent of bel de huisarts in Nederland. Dan kun je overleggen of antibiotica nodig zijn. Ook weet de arts welke soort antibiotica je kunt gebruiken en welke niet.

  • Antibiotica kunnen bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld last van je maag of van je darmen. Iemand kan misselijk worden of diarree krijgen. Sommige mensen krijgen jeukende rode vlekken op de huid. Neem altijd contact op met de huisarts. Stop niet met de medicijnen zonder overleg met de arts.

Meer weten?

Folders en brochures voor patiënten zijn:


Interessante websites zijn:


Patiëntenverenigingen voor verschillende infectieziekten zijn:

Laatste update op 07-06-2013