Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Kanker

Er zijn meer dan honderd soorten kanker. Bij mannen komt prostaatkanker het meest voor. Daarna longkanker en darmkanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor en daarna darmkanker en longkanker. Kanker kan overal in het lichaam komen. Het kan ook erfelijk zijn. Naast hart- en vaatziekten is kanker een ziekte waar in Nederland veel mensen aan doodgaan.

Kanker ontstaat doordat cellen in het lichaam blijven groeien. Er kan een tumor of gezwel komen. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardig gezwel richt schade aan. Het drukt omliggende weefsels opzij. Ook kan het ergens naar binnen groeien. De tumorcellen kunnen overal in het lichaam terechtkomen. Dit noemen we uitzaaiingen. Een kwaadaardige tumor of gezwel heet kanker. Een goedaardige tumor geeft soms problemen. Dan drukt het tegen ander weefsel aan. De tumor moet dan verwijderd worden. Een goedaardige tumor verspreidt zich niet door het lichaam. Ook groeit het geen ander weefsel binnen.

Symptomen van kanker

Iedere soort kanker geeft eigen klachten. Klachten die altijd veel voorkomen zijn: extreme moeheid, vermagering en een gebrek aan eetlust. Als je deze klachten herkent bij je familielid of naaste, neem dan contact op met de huisarts.

Handig om te weten

Je kan kanker krijgen omdat het erfelijk is. Ongezond leven vergroot de kans op kanker. Je kan dus maatregelen nemen om de kans te verkleinen:

  • rook niet

  • drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag

  • eet gezond en gevarieerd

  • beweeg regelmatig en zorg voor ontspanning

De behandeling van kanker kan bestaan uit een operatie, bestraling, chemotherapie, behandeling met hormonen of een combinatie. Bij elke behandeling geldt hoe eerder hoe beter.

Misschien zorg je voor iemand met kanker. Kanker is voor veel mensen een moeilijke ziekte. Sommige mensen schamen zich ervoor. Ze willen er niet over praten. Daardoor krijgen ze niet de hulp en die informatie die ze nodig hebben. Dat maakt het hebben van kanker extra moeilijk. De arts is er om te behandelen en om informatie te geven. Stel dus net zo lang vragen tot je alles goed begrijpt.

Meer weten?

Organisaties die informatie geven over kanker:

Laatste update op 07-06-2013