Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nierstenen

Afvalstoffen verlaten via de urine het lichaam. Als afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine, kunnen kristallen of steentjes ontstaan. Dit noemen we nierstenen (of urinestenen). Nierstenen komen vaak voor. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze bij sommige mensen wel ontstaan en bij andere niet. In sommige families komen nierstenen vaker voor. Je kunt niersteentjes uitplassen. Er kan ook een steentje in de urinewegen blijven steken.

Symptomen van nierstenen

Als degene voor wie je zorgt nierstenen heeft, herken je dat aan de volgende symptomen:

  • plotseling heftige pijn in de zij of in de buik. De pijn komt in golven en het lukt niet om stil te zitten of stil te liggen.

  • misselijkheid en overgeven.

  • pijn die zich verplaatst naar de buik, onderbuik.

  • bloed in de urine (roze van kleur).

Naar de huisarts

Als je herkent wat hierboven staat is er waarschijnlijk sprake van een niersteenaanval. Neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan eventueel pijnstillers voorschrijven, vaak is dat diclofenac. Vanwege de misselijkheid kan dit in de vorm van een zetpil zijn.

Na een aanval verlaat het steentje vaak met de urine het lichaam. Probeer het steentje op te vangen (bijvoorbeeld door in een potje te plassen) voor onderzoek. Drink veel. Bel meteen de huisarts als:

  • de pijnstillers niet helpen.

  • degene voor wie je zorgt tijdens of na de aanval koorts krijgt.

  • hij of zij pijn heeft bij het plassen.

Ga een week na de aanval weer terug naar de huisarts en neem het steentje mee.

Handig om te weten

Als het steentje in het lichaam blijft, is het verstandig juist niet te veel te drinken. Dat kan opnieuw een aanval uitlokken.

Als het steentje uitplassen niet lukt, dan kan de arts andere medicijnen voorschrijven. Eventueel maakt hij een afspraak in het ziekenhuis om het steentje te laten vergruizen. Met schokgolven wordt de steen dan kapot gemaakt.

Meer weten?

Laatste update op 07-06-2013