Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Oogaandoeningen

Steeds meer mensen krijgen problemen met hun ogen. Dat komt doordat mensen ouder worden, maar ook doordat er meer mensen zijn met diabetes. Vooral als je ouder bent dan 50 jaar, neemt de kans dat je wat aan je ogen krijgt, toe.

Symptomen van oogaandoeningen

Veel klachten kunnen wijzen op problemen met de ogen. Bijvoorbeeld rode ogen, jeuk aan de ogen, wazig zien, niet goed kunnen lezen, hoofdpijn, duizeligheid. Meestal zijn de problemen met de ogen niet ernstig. Het is wel belangrijk om goed op te letten.

Naar de huisarts

Het spreekt voor zich dat je naar de huisarts gaat bij klachten. Bij rode ogen kan er bijvoorbeeld een ontsteking zijn. Ga ook naar de huisarts als je familielid niet meer goed kan lezen, bijvoorbeeld de ondertiteling van de televisie. Ga dan ook meteen naar een opticien om de ogen op te laten meten. Meld het altijd als iemand diabetes heeft.

Meer weten?

Folders en brochures voor patiënten zijn:


De patiëntenorganisaties op het gebied van oogaandoeningen zijn:


Voor advies bij hulpmiddelen, onderzoek en revalidatie kun je terecht bij de volgende organisaties en initiatieven:


Interessante websites zijn:

  • Kiesbeter.nl.

  • De OOgbus is een initiatief van het Oogzorgnetwerk in samenwerking met diverse zorgverzekeraars. De OOgbus brengt oogzorg bij de mensen thuis. In de OOgbus worden je ogen onderzocht en zo nodig word je doorverwezen naar de eigen opticien, optometrist of huisarts.

  • Optometristen Vereniging Nederland (OVN): de website van deze organisatie bevat informatie over optometrie en over wat een optometrist doet.

Laatste update op 07-06-2013