Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Pijnklachten

Pijn komt in vele vormen en soorten voor. Denk maar eens aan hoofdpijn of spierpijn. Dat zijn kwalen die veel voorkomen. Ze kunnen vaak zonder arts worden opgelost. Helaas is dat niet altijd zo. Bijna 20% van de volwassenen lijdt aan een chronische pijn. Bij ouderen in een verpleeghuis is dit zelfs 70%.

Pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak. Het betekent dat iets in je lichaam is beschadigd of niet goed werkt. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar je hersenen en je voelt pijn. Je gedachten en gevoelens hebben invloed op pijn. Ook de manier waarop jezelf en je omgeving met de pijn omgaan heeft er invloed op. Angst, spanning, onzekerheid en eenzaamheid kunnen de pijn erger maken. Aandacht, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning en vertrouwen kunnen de pijn verminderen.

Symptomen van pijn

Er zijn verschillende soorten pijn. De pijn kan hevig zijn of zeurderig. Denk maar aan hoofdpijn, migraine, oorpijn, rugpijn, gewrichtspijn of buikpijn. Mensen met bijvoorbeeld kanker of hart- en vaatziekten hebben vaak veel pijn.

Naar de huisarts

Is de pijn bij degene voor wie je zorgt heftig, houdt hij lang aan, neem hij toe, of komt hij steeds terug? Ga dan naar de huisarts. Samen met de huisarts kun je kijken wat de oorzaak is en die oorzaak mogelijk behandelen. Is het te verwachten dat de pijn overgaat (vanzelf of door behandeling ), dan kunnen pijnstillers helpen deze periode te overbruggen.

Beweegt of slaapt degene voor wie je zorgt door de pijn niet meer goed? Dan kan het nodig zijn om pijnstillers te gebruiken. De huisarts kan je adviseren. Bij ernstige pijnklachten kan de huisarts sterke pijnstillers voorschrijven.

Handig om te weten

  • Een gezonde leefwijze met voldoende afleiding, beweging en ontspanning kan helpen. Het kan de behoefte aan pijnstillers verminderen.

  • Begin altijd met paracetamol. Deze pijnstiller werkt goed en heeft de minste bijwerkingen.

  • De andere pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, hebben meer bijwerkingen. Vooral van de maag en darmen. Deze medicijnen heten NSAID's. Ibuprofen is een voorbeeld van een NSAID. Deze medicijnen kunnen ook de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Vertel het altijd aan de huisarts als je familielid of naaste nog andere medicijnen gebruikt. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s! Lees meer over medicijnen.

Meer weten?

Lees meer informatie in deze folders:


Enkele patiëntenverenigingen zijn:

Laatste update op 07-06-2013