Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Verkoudheid en griep

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander virus. Als je besmet wordt met het 'influenzavirus', dan heb je de griep. Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep.

Symptomen bij verkoudheid en griep

Verkoudheid is een van de symptomen van griep. Als je verkouden bent, dan heb je last van geïrriteerde slijmvliezen. Je krijgt een snotneus en kan last krijgen van droge hoest. Ook hebben veel mensen vaak last van oor- en keelpijn, en heesheid. Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Meestal krijgt je keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam.

Verkoudheid en griep gaan meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Het kan een paar weken duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Soms kan verkoudheid ook leiden tot bijholteontsteking (sinusitis). Dan heb je pijn bij je kaken, op je jukbeenderen of voorhoofd. Vooral bij het bukken heb je dan pijn.

Naar de huisarts

Neem contact op met de huisarts, als je familielid of naaste griep of een verkoudheid heeft en:

  • kortademig wordt

  • er opvallend veel slijm loskomt bij het hoesten

  • suf wordt

  • heel weinig drinkt of plast

  • koorts krijgt die langer dan vijf dagen aanhoudt

  • na een paar dagen opnieuw koorts krijgt

Sommige mensen lopen extra risico en moeten altijd contact opnemen met de huisarts als ze denken dat ze griep hebben:

  • Mensen met een hart- of longziekte of met suikerziekte (diabetes). Door griep kan hun ziekte erger worden.

  • Nierpatiënten.

  • Mensen die weinig weerstand hebben door ziekte of een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen. Hun lichaam is kwetsbaar. De gevolgen van griep kunnen ernstiger zijn.

  • Mensen van 60 jaar en ouder. Zij lopen wat meer risico op complicaties. Complicaties zijn bijvoorbeeld een longontsteking of uitdroging.

Handig om te weten

Medicijnen helpen niet tegen verkoudheid. Ook antibiotica niet. Antibiotica helpen alleen bij bacteriën en niet bij virussen. Bij griep kan paracetamol helpen tegen de koorts en pijn. Bij verkoudheid kan stomen verlichting geven. Een griepprik helpt griep te voorkomen.

Griep en verkoudheid zijn besmettelijk. Raak daarom zo min mogelijk je neus en mond aan, en bedek ze bij het hoesten of niezen. Was regelmatig je handen met water en zeep.

Bij griep is het goed om rust te nemen. Laat de zieke voldoende drinken. Voorkom ook dat hij of zijn afkoelt als hij of zij naar buiten gaat.

Meer weten?

Laatste update op 07-06-2013